bor, bormarketing, borkultúra

aBorcégér

aBorcégér

A váci piaci nénik

2016. február 15. - LINOLEA

Még megadatott egy csomó nyári falusi vakáció éónokkal ezelőtt, afféle old school, klasszik tyúkszaros baromfiudvarral, a rideg sváb csodapedagógus nagyapával egy délalföldi faluban, ahol ma már úgy pezseg az élet, vagy inkább a halál, hogy Tarr Béla megnyalná a tíz ujját, ha látná a novemberi nyirkos, szépségesen sivár estéket, a semmibe vesző sötétet, az elbutuló, kiürülő, elnémuló tájat, melyet csak néha ver fel egy-egy trabant (a járókeret neve a dél-alföldi szlengben, a szerk. megj.) kopogása.

A rég megszűnt püspöki malom 1755-ből származó kőkeretes kapuin át jut be az ember a váci piacra, mely még őrzi a lángost (copyright Pajor Tamás) és az elmúló időt, még egy darabig. Itt ugyanis nénik vannak. Hozzák a kertből a legjavát, a legszebbet, a legcsillogóbbat, a kipucolt, csigamentes spencit, a kicsattanó, kövér főznivaló kukoricát, a gyerekkori saszlát, melybe néha muskotály keveredik, a szóló szőlőt, a mosolygó almát, a csengő barackot, a hatalmas, jáspisfényü körtét, az ősz megannyi dús, tündöklő ékszerét. Vízcsöpp iramlik egy kövér bogyóról, és elgurul, akár a brilliáns. A hentes bácsinál mindig szikkadt az érett, édes, a gyerekkori falusi nyarak eszenciáját tartalmazó kolbász, a néniktől sárga tanyasi csirkét vehetsz, van hársméz, házi tej és must, nincs jobb, mint a mézédes murci, hullámokban vonulnak át a piaci standokon a hónapok, először epertől, majd cseresznyétől piroslik minden, aztán baracktól illatozik, saszlától roskadozik, körtétől sárgállik, szilvától kéklik.

mad1_063.JPG

De az élet itt nyolcvan felett kezdődik. Ez egy eighteenager party, mint egy párttaggyűlés vagy körmenet, alig látni fiatal, vagy középkorú arcot, cuki nénik dominálnak, és ekkor rájössz, hogy úgy tűnnek el a váci piaci nénik, mint a gyerekkori falusi nyarak, mert mindenki meghal, és nem jön a helyükre senki. Hálás vagy a sorsnak, hogy még megadatott a falu és a váci piaci nénik, hogy megízlelhetted e kedves és sivár föld édes és sós ízeit, és látod, hogy így tűnik el az országod is, amely jó volt hozzád és amelyet valamelyest, meglehetősen, néha nagyon szerettél.

Váci piac

2600 Vác, Káptalan u. 5.

 

Nyitvatartás:

H-P: 06.00 - 16.00

Szo: 06.00 - 13.00

V: 06.00 - 10.00

Bolhapiac, kéthetente:

V: 10.00 - 13.00

Kedden és pénteken legforgalmasabb a váci piac,

de szombat délelőtt is érdemes felkeresni.

A bejegyzés trackback címe:

https://aborceger.blog.hu/api/trackback/id/tr308388982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása