bor, bormarketing, borkultúra

aBorcégér

aBorcégér

Magyar vörösök

2015. február 23. - LINOLEA

Ez borcikk, nem a honi baloldal válságáról szól, hanem a magyar vörösborokról. Miután szóltunk a magyar borok bizonytalanságairól Keserű pohár című szösszenetünkben, melyben azon siránkozunk, hogy külföldön nem létezünk, hogy a külföldi borok sokszor stabilabbak és komplexebbek, és hogy nem mi vagyunk a világon a legjobbak, most jól ellentmondunk magunknak.  

Ennek egyik oka lehet, hogy tudatlan fajankók vagyunk, a másik, hogy a magyar borvilágban egymással ellentétes folyamatok zajlanak, melyeket nem lehet egységbe rendezni, maguk is ellentmondanak egymásnak. A kékfrankos kóstolón szerintünk a legjobb kékfrankosok osztrákok voltak, a minapi nagy magyar vörös tesztünk borai viszont a világszínvonalat verdesik. 

A Borigo magazin téli vaktesztje ez, 9 syrah-t és 27 vörös küvét kóstoltunk, hát őrület, én erre rámegyek, gondoltam. Egyik jobb, mint a másik, a syrah-k (a Rhone völgyéből származó napimádó kékszőlő) megszépültek, a küvék pedig olyan 84-93 pont közt vibráltak. Jeles eseményekhez, súlyos étkekhez és szívünknek kedves emberekkel folytatott fontos beszélgetésekhez ajánljuk ezeket a csodaborokat. Ezek a legjobb dűlők legjobb gyümölcseiből kevert borok, azaz küvék nem ócsók, annyi munka és napfény van beléjük gyűjtve, hogy nem lehetnek azok, de nem is főzőbornak ajánljuk őket.

villanyi-csanad-cuvee-2011.png

 

A Vin Art (ez a kiváló Koch Borászat villányi pincészete, Hajós-Baján is van vagy 20 hektárjuk) 2011-es Csanád küvéje cseresznyés-kekszes illatú, édes érintésű, érett-túlérett, de eleven hangulatú borára, ami klasszik bordói keverék (fele cab. franc, negyede cab.  sauvignon és merlot), 92 pontot adtam, a Koch-borok és a Vin Art-borok fogyasztására biztatok mindenkit, egy csomó jobb közértben is lehet kapni a jóárasított palackjait, ez mondjuk 6 ezer ft körül van. Ugyanennyire taksáltam Günzer Tamás Bocor küvéjét, melynek fekete kortya bársonnyal bélelt szivarszobát idéz, melyben elegáns feketébe öltözve aszaltszilvát rágcsálunk, és az az én babám egy fekete nőt dúdoljuk. Ez a palack is 5700 Ft körül kapható. A szekszárdi Mészáros Pálék 2011-es édes-sós, üde savú, csípős fekete Bikavérére ugyancsak 92 pontot szórtam, ráadásul ez a bor 1600 Ft körül kapható. A vért könnyező (a pohár falán piros glicerinkönnyeket síró) hibátlan, csipkebogyólekvár-illatú, kökényt és egyéb kék gyümölcsöket idéző, ásványt villantó Ohmerops is 92 pont és 5 ezer ft. A végére hagytam a két bort, amire 93 pontot adtam, az egyik a Bock Capella 2011 és a Takler Regnum. Nincs mese, mindkettő titokzatos, nagy bor, a Capella tökéletes illatában szilva és levendulaolaj emléke füstölög, kóstolva hibátlan struktúra, ez olyan 18 ezer Ft. A Takler teljesen másképp szép, szikárabb és maszkulinabb, zártabb és tán elegánsabb, és 9500 Ft.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aborceger.blog.hu/api/trackback/id/tr287127653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása