bor, bormarketing, borkultúra

aBorcégér

aBorcégér

Bombajó bolgár borok

2015. február 09. - LINOLEA

Van egy kínos borféleség, azért kínos, mert az elképesztő kvalitás elképesztő árral párosul benne, könnyedén ott van a legjobb, mondjuk 12 ezer forintos magyar vörösök szintjén, csak éppen nem 12 ezerért, hanem kétezerért.

Biztos lesz, aki lelövet a vadőrrel e pár sor miatt, de ott essem el én, a szőlőtőkék között, kezemben borospohárral, vagy mi. Mert a kvalitás a lényeg, nem a náció, ha két kiváló bor közül az egyik magyar, naná, hogy azt veszi le az ember és magasztalja, de ha nem, hát nem. Ha egy focimeccsen nem mi vagyunk a jobbak, győzzön a jobb, aki ezt nem érti, sok mindent nem ért, ahogy ez különben látható is manapság mifelénk. Nincs mit tenni: arrafelé, a bolgár dűlőkön csak többet süt a nap, ezért nagy termésátlagoknál is kihozzák azt a minőséget vagy jobbat, mint mi, a napocskával nem vagyunk versenyképesek, ha tetszik, ha nem. 

Na de.

Van egy barátom, Rossen Tkacsenkó, http://bolgarborok.hu, aki állhatatosan hozza be a bolgár borokat, melyeknek a fenti kellemetlen tulajdonságuk van, tehát, hogy félelmetesen jó, tüzes, lobogó, egyidejűleg ivós és karcsú szerkezetű vörösborok jóárasítva (vörösökről beszélünk, vannak jó fehérek is, de ott nem áll fenn ez a látványos izé, feszkó, minőség/ár arány-probléma, mint a vörösöknél). Néhány példa:

 gamza_small.jpg

Novoselska Gamza, Gamza 2012 Komplex, szép illatában a gyümölcs mellett erős barrik, egyfajta édességes-kekszes-vajas tésztás fílinggel. A lényeg, hogy illat- és ízkép egyaránt jó balanszot mutat, ami a jó korty lényege.

Novoselska  Gamza Gamza és Cab Sauvignon 2012 Intenzív illatában édes, szép szárított gyümölcsös-konyakmeggyes illat, itt is erős barrik, de ez is jó egyensúlyú, ám elegánsabb, mint az előző. bár csípős képlet.

Sintica „Conomladi”, Melnik 2008 Kis büdivel indul, de kitisztul, afféle jó csípős, jó technológiával készült bor laza szövettel, édes érintéssel, petrolos felhanggal, nem a legizgalmasabb darab a sorban.

Sintica „Renaissance” Rubin 2008 Ez bolgár, kiáltottam fel mintegy, tán mert úgy erős, tanninos, megint kicsit valahogy olajos-petrolos, édes érintésű nagy anyag, hogy közben ismét remek az egyensúlya, ez eddig majd’minden tétel sajátja volt, jobb, mint az előző.

Sintica „”Explosion” Melnik 2008 Erős, profi holmi, 90 pontot adnék néki egy versenyen, koncentrált, tiszta virágillatok és ízek, némi füst gomolyog és hordó dereng, ismét jó balansz, fiatal karakter, szeszes és édes profil.

Terra Tangra from organic grapes Mavrud 2008 Ásvány csillog? Édes, szilvás, túlérett és csípős illatok és ízek, telt merlós fizimiska, mint egy late harvest szerető, kit a lenyugvó nap erejével támogatol.

Terra Tangra organic Mavrud 2011 Ruby és gránitszínű, zárt, kiegyensúlyozott, gyantás  illatú pohár. Édes, lágy és telt impressszió, harmonikus korty, afféle bús donna barna balkonyon, baromi jó savak, farosmellyes, príma itóka..

 organic_mavrud_2011_-_bottle_and_jap.png

 

Összkép Két fő tulajdonsága van ezeknek a boroknak. Nemcsak a jó balansz majd’ minden tétel jellemzője, hanem a lendületes tüzesség is. Nem álmos és lomha vörösök ezek, hanem izmos, eleven jószágok, van bennük feszültség és vibrálás.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aborceger.blog.hu/api/trackback/id/tr657118233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása