bor, bormarketing, borkultúra

aBorcégér

aBorcégér

ÚJ ARCOK, ÚJ BOROK SOMLÓRÓL

2015. január 31. - LINOLEA

címen a borvidék palackos bortermelőit, a 2013-as év debütáló somlói borászait mutatta be a Somló Borok Boltja 2014. április 28-án a Gellért szálló emeleti kistermében. A bemutatót Balogh Zoltán celebrálta a borvidék egészének képviseletében, a rendezvényt a Somlói Borok Boltja szervezte (www.somloi.hu). Azért térünk vissza rá, mert. Csak.

gellert-logo.png

Fontos összejövetel, amit minden évben érdemes megrendezni, mert egyrészt felfelé húzza a hegy termelőit, másrészt növeli ismertségüket.  Főleg a kóstoló vége felé valami fura konszenzusféle alakult ki, hogy a bemutatott 25 bor zöme katasztrofálisan gyenge volt, ez így túlzás, sok volt a hordóhasználatra utaló büdi és az illó is kicsit túl sokszor lengedezett, gondolom, ez ügyben helyi továbbképzést lehetne szervezni. Kis csalódást érzett az ember, hogy nem csupa Györgykovácsok sorjáztak, és a nagy borélmény is elmaradt, de ismétlem: túl kritikus fíling alakult ki a vége felé, kicsit a hozzászólások hatására is, nem kéne mindig hozzászólnia némely nagyokos kollégáknak, nagyjából mindig ugyanazoknak. Néhány megjegyzés: jó lett volna, ha a jegyzetlapok be is vannak számozva. Nem baj, ha a tempó gyors. Én a moderátor helyében mindig felszólítottam volna egy-egy jelenlévőt, jellemezze a bort… a hóhért akasztandó. Kicsit túl melegek voltak a borok, ami az ásványosság és a savérzet rovására ment valahogy. Nekem a Somlói Apátsági Pince tétele (Hárslevelű 2012, közepes aranysárga, mandulás-mézes illat, ízben is só és mandula, nem sós mandula!, enyhe kesernye, enyhe medicinális érintés, telt és komplex, meleg karakter, 88 pont) tetszett a legjobban, ami hülyén vette ki magát, mert a pince feje volt a moderátor. A másik legjobban tetsző a Tornai Pincészet 2011-es Top Selection Apátsági Furmintja volt, profi, jó balanszú, koncentrált, de karcsú szerkezetű és izomzatú, ásványos érintésű bor. Az est kultúrbotránya a Royal pincészet tétele volt, valami mesésen rossz bor 8100 forintért (mint afféle állatorvosi lovon lehetne tanítani rajta az illósság különféle stádiumait. Aszaltszilvával indít, majd az intenzív acetonos-technokolos illat szépen átcsap ecetességbe a rétegzett, cefrés illatképben, amin csak a mellettem ülő Toronyi Zuzu baromi jó parfümje javít kicsit). Csalódás volt még Takács Hollóvár Lajos oxis karakterű, almás, kicsit zöldfűszeres-leveses illatú, lágy savérzetű, édi, feminin, mássággyanús 2012-es Furmintja.  

tornai_012.jpg

Bár már unok ennyi borleírást csinálni, tartozom annyival a rendezőknek, hogy megírom, azt pontoztam, ami tetszett, violá:

  •          Bogdán Birtok Rizlingszilváni 2013: nagyon intenzív, érzéki illat, olyan fajélesztős-illatos-növényes-sauvigonblancos jellegű, alkoholtúltengéses, íze lágy és egysíkú, nem ásványos, nem somlós.
  •          Várkapitány pincészet Rosé 2013: profi, jó balanszú rozéillat, száraz és korrekt ízkép, üde savval és kicsit csípős szesszel, tiszta holmi az orrcsúcstól a farokúszó tövéig, nem érdekel.
  •          Csetvei Pince Olaszrizling 2013: kinyíló, virágos-vegetális-citrusos, szép illat, finom sav, kis kesernye, csontszáraz alapbor tényleg mandulás jegyekkel, könnyű story.
  •          Barcza Bálint Furmint 2013: itt is seprő emléke, intenzív és koncentrált holmi, a kerek korty csontszáraz, a szesz kicsit hűt, nem virágos-gyümis, jobb lesz, még billeg illatban-ízben!
  •           Marton Pincészet Királyfurmint 2013: tök más, teás-tokajos-túlérettes illatjegyekkel köszön, az egésznek van egy late harvestes stichje és oxidált karaktere, old school furmint almás-avaros-szamorodnis ízjegyekkel, sós-ásványos felhangokkal, más, de szép. Szép másság. Olyan 84-85 pt.
  •          Vándor pince Cuvée 2013: illatban a citrusok fölött kicsit sok a barrik, alacsony illatintenzitású, kicsit magas a savérzete, van egy édes touch, de kellemes balanszú bor.
  •          St. Margit Juhfark 2013: igen szép, avaros, gyümölcsös (barack) visszafogott illat, üde sav, ásvány villan, nem bonyolult és karcsú, de kellemes édesség/sav játszik benne, és bár rövidke, szép struktúrája.
  •          Borbély Juhfark 2012: büdi, hordódoh, markáns sav, karcsú test, rövid lecsengés, hát nem túl felkavaró kortytörténet.
  •          Kreinbacher Juhfark Selection 2012: illatában tea, kis gyöngyvirág vagy mi, ízében gyümölcs (citrus, alma), kis petrolton, érintésnyi édesérzet, jó balansz, de elég alacsony intenzitású.
  •          Csordás-Fodor Olaszrizling selection 2012: szép zölden villanó, somlószínű bor, sok hordóval, kis büdivel, tejsavval vagy mivel az illatában, batonázs érzéki emlékével tán? Ingatag illat. Fingatag. Telt és meleg korty sós, kicsit zajos, nem harmonikus, nem elég kafa a backbone, nem tiszta valahogy, de élő, eleven holmi.
  •          Kolonics Szt Margit Olaszrizling 2012: koncentrált, ez is zöld, somlói színű és illatú, pompás parahidroxi-benzoésav-metilészter érzéki emléke lengedez, isteni, meleg, érzéki, ismerős (…) illat, az ízkép alatta marad, a hajó teste kisebb, mint amit a színes vitorla ígért, noha tüzes, jó struktúrájú, sav oké, minerál oké, de nem elég komplex.
  •          Somló Kincse Furmint 2012: zárt, kicsit disszonáns illat, illó csillan, citrusos-növényes-almás felhangok, lágy és sós képlet, parasztboros, nem komplex ízkép.
  •          Tóth pince Kőfejtő Cuvée 2012: tiszta, zárt, illatában alma, kőszag, kőbor, kicsit lágy és ásványos-sós képlet, telt, de jellemzően egysíkú, kicsit diszharmonikus az egész.
  •          Spiegelberg Juhfark 2011: szép közepes intenzitású aranyszín, almás-növényes illat + Zuzu parfümje, medicinális illatjegy, érett jelleg, ide ennyi sav nem elég, közepes cucc.
  •          Polgár-Mátyásfalvi Pince Olaszrizling 2011: Érett, tiszta mandulás-mézes illatok-aromák, fajtajelleges, de édes és lágy és lusta.    
  •          Barnabás Hárslevelű 2011: közepes aranysárga, kis ásványos-oxis füst gomolyog, az ásványosság mellett büdi gumiillat, amit rühellek, mint a kukorica-gölődint, és alkoholos is.
  •          Fekete Béla Hárslevelű 2011: közepes aranysárga, zárt, orvosságos, barackos, mézes, elegáns illat, csontszáraz ízképű, vibráló savú, igen tüzes és szájbetöltő struktúrájú bor, finom, hát igen. 87 pt
  •          Szabó Pincészet Juhfark 2009: illatában animális és ánizsos jegyek és némi hordódoh, koncentrált cucc lágy és sós karakterrel, érett, kicsit túlérett ízekkel, mézes felhangokkal, kis kesernyével.
  •          Szabó Attila Juhfark 2009: szép, kicsit zárt illatában édeskés-medicinális-mandulás jegyek, túl meleg a tétel és lágyuló- öregecskedő-dekomponálódó benyomást kelt, végén kesernye.  
  •          Pápa családi pince juhfrakk 2009, late harvest: szép középaranysárga, botritisz érintése, szépen oxis tétel barackos-mézes-teás felhangokkal, a korty száraz,  csíp és kesernye jön a végén.  
  •          Dénes Hegybirtok, Olaszrizling 2008: a jó balanszú illat (szénás-vegetális) fölött kis doh és illó lebeg, a lágy és telt korty fő baja, hogy izgalmak nélküli, kicsit uncsi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aborceger.blog.hu/api/trackback/id/tr257219397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása