bor, bormarketing, borkultúra

aBorcégér

aBorcégér

Tagyon jó

2015. szeptember 07. - LINOLEA

És nem álltam meg, hogy ne azzal kezdjem: Tagyon jó.  A Tagyon birtokon a szezon nem ér véget a nyárral, lesz még Nyitott Pince október 23-án, majd haloween-i hülyéskedés, végül Szilveszter, bővebb infók a +36 - 20 / 924 - 7865 számon szerezhetők be.  

 146_tagyonbirtok.jpg

Kezdjük onnan, hogy a Balcsin új paradigma hódít, évtizede sincs talán, a minőség paradigmája az endékászandálos-fokhagymástejfölössajtoslángosos-hekkes-főttkukis paradigma rovására (amit szeretünk egyébként, ha jól csinálják). És ami ócsó paradigma nem szűnt meg, de igazi minőségi fejlődést is láthatni. Btw nem is ócsó, mert a hekkes-paradigma annyiban fejlődött, hogy qrwa drága lett, éttermi áron adják e hagyományos kádárista streetfoodot a strandon, vagyis beachfoodot, úgy otthagytunk tíz rongyot négyen a fövenyesi strandon, mint a sicc, pl mert a málnaszőr is több, mint félezer froncsi. Na de, van efölött egy igazi modern dimenzió, mely egyfelől  a partvonaltól befelé, a hátország felé fejlődő kontextust jelenti, új éttermek-pincészetek nyílnak, melyek új konyhát és csúcsborokat kínálnak, másfelől nő a kulturális attrakciók- rendezvények száma. Ez a dimenzió nem a tömegturizmusról szól, áraiban sem, befektetői jellemzően nagyon módos vállalkozók az autókereskedőtől az informatikában sikeres üzletemberig, rendjén is van, ha szegmentálódik a piac, csak legyen középen és alul is jó és megfizethető kínálat. Btw úgy rémlik, a magyar bor fejlődése nem annyira a hétköznapi borkultúra fejlődése, hanem mintha inkább az elitizálódás, a felső szegmens fejlődése, a szubkultúra irányába tartana. Ebbe a hullámba tartozik a Tagyon-birtok is, fiatal és szimpi csapat kreatív ötletekkel. Tagyon a Hegyestű lábánál található  pirinyó, száz ember lakta falu Zánkától északra, a Nivegy-völgy kapuja mintegy, szerintünk ahogy a Balcsi minőségi fejlődése folytatódni fog, úgy nő majd itt a lélekszám és fejlődik majd a borászkodás. Tagyon hegye pedig borológiailag kiváló adottságú, vulkanikus eredetű hegy premier grand cru karbonátos-bazaltmálladékos dűlőkkel, nagy potenciállal.

127_tagyonbirtok.jpg

Mármost a 4 hektáros Tagyon Birtok azért is olyan víg hely, mert tkp a Kék Túra útvonalán fekvő bulihelyből, egy nagy, visszajáró baráti társasági körből nőtte ki magát, a kreatív tulajok (Kartaly Attila és Veres Zsuzsanna) eredendően nem a profitszerzés céljából gondolták ki, a szórakozásból lett komoly, pörgős üzleti vállalkozás, az idei nyár sikertörténete, mely immár üzleti alapon csinálja azt, amit azelőtt csak szórakozásból: a borozást, sütés-főzést, bicajozást, bulizást, vitorlázást. Az amúgy városi házaspár kezd teljesen balatoni emberré válni, egyre többet vannak a Balcsin és ami a lényeg: felelősséget éreznek az itteni emberek és a táj iránt.

tagyon1.jpg

A csúcs (számomra) a vitorlázás, mert a balatoni vitorlázás tökéletes tisztaságban adja a Balcsi eszenciáját, repülés az illatos balatoni szélben, mely kifújja a fejedből a sok szahart. A tényleg smaragdzöld víz tiszta, inni lehetne előle, ahogy hülye magyar politikusok szoktak néha. A tagyoni hajó Füredről indul, e sorok írója a Blöff nevű vitorláson suhant a szélben, borokat kortyolva és kencéket pampogva boldogan. Vagy van birtoklakoma, gyalogtúra, bringázás. A lakoma a völgybéli kecskéktől és tehenektől származó sajtból, helyi kolbászokból és sonkákból áll. Lehet venni őstermelői mézet 1800-1900 froncsiért, birsalma, bodza, citromfű, csipkebogyó- és meggyszörpöt, baraclekvárt és lecsót, szal ilyen guszta házi dolgokat, melyeknek hálisten nagy divatja van mostanság. Az alapanyagot a saját 60 gyümölcsfa adja, a helyi erők borait árusítják, így remek tételek kóstolhatók a Horváth pincéből vagy a Holló pincétől (Hollósy Zsombor, szimpi fiatal helyi borászcsávó készíti a Tagyon borait is, olaszrizlingje és Bodzilla nevű rizlingszilvánija fúj hátszelet az embernek a magyar tengeren, amúgy webshopilag ezek is 1800-1900 forintért kaphatók).

bővebb infók tehát: 

Boros Dávid 
Tagyon Birtok 
program@tagyonbirtok.hu
06 20 924 78 65 

 vitolas.jpg

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aborceger.blog.hu/api/trackback/id/tr157758728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása