bor, bormarketing, borkultúra

aBorcégér

aBorcégér

Egy korty tenger

2015. október 31. - LINOLEA

Irány Isztria!     

isztria_047.JPG

A  magyarok szegények szomjazzák a tengert, mert nem sok jutott belőle nekik, márpedig a tenger, mint az erdő (ahogy zúg a lomb, a tenger…) a végtelen testet öltése, vagy mi. Mármost van egy projektféle, ami talán a legközelebb hozza a tengert: a BorBárBarangolás isztriai túrákat szervez roppant baráti árakon, ha vki nagyon szomjazza a tengert, ésvagy jó kis borokat, szarvasgombát és mediterrán fílinget akar kóstolni, tartson velük tavaszi és tervezett őszi útjaikon.  

isztria_050.JPG

Baráti autópályákon kábé hat óra alatt le lehet döfni Isztria szívéig. Legjobb a szlovén irály (M7-Lenti-Maribor-Ljubljana-Koper). Belépve Horvátországba a kékkel jelzett fizetős Y autóúton gyorsan Porec-be lehet érni. A félsziget sokféle szépséget kínál a par excellence olasz Rovinj (Rovignótól) Puláig, mi egy talán kevésbé felkapott fertályon kacskaringóztunk a tájban a VinIstra, a nagy isztriai borverseny ürügyén (http://vinistra.com/). Isztria (Istra, Istria) ahogy Dalmácia egésze azért olyan szép és olasz, mert elég huzatos történelme során  sokáig a Velencei Köztársaság része volt, aztán a monarchiáé. Érdekes Isztrián csellengeni, megérted, hogy valaha birodalom voltunk, hogy még ez is a monarchiához tartozott, hogy napokat kellett utazni, ha Pestről ide, vagy Pozsonyból mondjuk Brassóba akartál eljutni, klassz lehetett, ma is ebből élünk a kiürülő tájban, hanyatló napba néz hanyatló nép fia, Igyunk, örök sor ez, örök komédia, Új hajnal víg tüzét frissebb fajzat keresse....

isztria_032.JPG

Hát inni ittunk, a VinIstrán is és amúgy is, az öböl partján politizálva. A 3 csillagos Hotel Plavi afféle korrekt, szerény, tiszta valami remek saját öböllel, itt pláne igaz, hogy az igazi menők ősszel utaznak, amikor még szinte nyár van, de nincs nyüzsi, olivaszüretre is érdemes lemenni, ami pedig simán október, sőt november is lehet.

isztria_038.JPG

A borok jellemzően 12.5 %-osok, a fő fehér a malvazija, kék a terán, mindkettő nagy borokra is képes, de a hétköznapokban többnyire friss és egyszerű borok képét öltik, kvázi ők az isztriai olaszrizling illetve kékfrankos. Utóbbi jól megy a régió első számú attrakciójához, a szarvasgombához, Toszkána és Provence mellett ez alighanem a legkomolyabb szarvasgombás tájak egyike.  A gombára rendkívül barátságos szőrmók kutyákkal vadásznak a tölgyerdőkben, ajánlott a jó képkivágásban, hullámzó tájban található Karlic-Villa Maslina Motovun közelében, klasszik agroturismo úszómedencével, barátságos kutyákkal, olivával, szarvasgombával, szarvasgombás olivával, ami függőséget okoz, magam addig szoktam mindenbe beletenni, míg van otthon.

isztria_029.JPG

A régió erősségei a tenger, a szépséges táj és a pusztuló, olaszos épített örökség mellett a szarvasgomba, a bor és a nagyon jóízű isztriai olíva, a Bursic pl nagyon kafa, harmonikus, hűs, az a fajta, amit az ember reggelente elpampog egy kis barnakenyérrel és vöröshagymával és fekateával, ó, yeah,  itt érdemes télre bekészletezni olivaolajból.

(ld még http://aborceger.blog.hu/2015/02/01/az_oliva_szekszepilje).

Fő desztinációnk Motovun (Montona) volt, ez a teljesen olaszos, sőt, toszkános, hegytetőn épített városka, az olaszos középkorban császkálsz az őrült akácillatban, a Hotel Kastelben lehet nívósan héderezni pl a szeptember végi szarvasgomba-fesztiválon.

isztria_052.JPG

Ami a lényeg: Horvátország turizmusában olyasféle tudatos paradigmaváltást láthatni, mint amilyet a Balatonéban, tán nagyobb állami támogatással, lásd Tagyon jó című dolgozatunkat: a szoci tömegturizmust, a hagyományos kedves poros és szegényes kulisszákat kidobják, új, drágább és minőségibb turizmust próbálnak csinálni, a célközönség az úniós utazó, btw a legtöbb helyen (boltokban, éttermekben) elfogadják a bank- és hitelkártyákat és rendszerint az eurót is.

Itt is zöld szelek fújnak, a gasztró itt is a friss alapanyagról és a kézművességről beszél, felfelé nivellálódik az egész cucc és úgy tűnik, pénzt is pumpálnak belé, amit nem csak a sok hülye úniós körforgalmon látni. Próbálnak lelket verni a kiürülő tájba, ahol elég sok a döglött ház, ami viszont hanyatlást sugall, ma a szétszabdalt tulajdonviszonyok nehezítik az ingatlanforgalmat. 

Ha tehát a leghamarabb el akarsz jutni a mediterraneo peremére és vágysz egy korty tengerre, csatlakozz a BorBárBarangolókhoz.

BorBárBarangolás

Brebovszky Sára +36709452000

Sztaniszláv András +36309828996

borbarbarangolas@gmail.com

https://www.facebook.com/events/1703838059842574/

  

Hotel Plavi, Zelena laguna, 52440 Poreč

GPS: N: 45° 12' 4.674", E: 13° 35' 26.298"

Weboldal: http://lagunaporec.com/hotel-plavi-porec

Bursic, Nova Vas 102, Brtonigla,

www.bursic.net

Karlic

Villa Maslina, Paladin 14., Buzet,

www.karlic-villamaslina.com

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aborceger.blog.hu/api/trackback/id/tr348038340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása