bor, bormarketing, borkultúra

aBorcégér

aBorcégér

Bikavér és arany

2015. június 22. - LINOLEA

Eszement jó bort hörpöltünk Dorkával, aki szerint a bor őszies illatokkal köszön, szerinte az egésznek van egy ilyen kicsit lenyugvó napos fílingje, remélem, nem a lenyugvó csökkenő erejére célzott, finom utalásféleképpen. Mi több, Dorka kandallót vizionált, ami előtt aszaltszilvát, diót és Leerdammer sajtot pampog az ember (asszony), meghitt beszélgetés közepette. 

_b1q8913.JPG

A bor téglába hajló színe jelzi ezt a bizonyos őszies-lenyugvó napos izét, ám dinamikája csöppet sem lankatag, azaz a sav-vörösborédesség-játék hibátlan. A bor nem nagyon könnyűvérű holmi, pár pohár után betelsz vele. Tehát: rőt, rétegzett illat, hulló levelek, sőt, távoli avarégetés, gomba és (aszalt)szilva nyílik ki a tökéletes mákos illatában (szellőztetni érdemes), fincsi, játékos egries sav savát 5-6 közé tippeltem (ahogy van szekszárdi meszes sav, etyeki vagy somlói hűvös sav, vagy mondjuk sangiovésé-s chiantis sav, úgy van fincsi egries sav is). Az aftertaste-ben intenzív csipkebogyó-leki, az egész intenzív, erős, tüzes (12.6%, erősebbnek tűnik).  

Ez az 1999-es Gergely Bástya Egri Bikavér 89.6 ponttal nyert aranyérmet a dunaszerdahelyi MUN-DUS 2015-ön, ahol 15 ország  620 bora  között az egész magyar vörösbor-élmezőny palackjai is versenyeztek. Bikavérrel nemigen szokás nyerni, Dula Bence bordeaux-i érmei mellett az utsó évtizedben tán ez az egyetlen komoly arany. A Gergely Bástya Román Péter műhelye, melyet május elején néhány dán és svéd tulajdonostárssal közösen hozott létre.

A bejegyzés trackback címe:

https://aborceger.blog.hu/api/trackback/id/tr337563756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása